Пропусни зареждане
Меню

0

0.00лв.

What kind of engine oil to use какво моторно масло да изберем

Какво моторно масло и защо качеството на моторното масло има толкова голямо значение? Как да подберем подходящото моторно масло за дадена кола? Къде да търсим информация? Какво масло да подберем за бензинов двигател? Какво масло да подберем за дизелов двигател? Какво масло да използваме при автомобили със силно износени двигатели?

Защо качеството на моторното масло е толкова важно? Маслото изпълнява редица функции, които осигуряват правилната работа на двигателната система. Качеството на маслото и смяната му в срок оказват влияние върху дълготрайността на работните елементи на двигателя и съпътстващото го оборудване (турбокомпресор, ангренажна верига). Моторното масло намалява триенето между работните елементи (преди всичко между буталата и цилиндрите), намалява съпротивлението, намалява разхода на гориво, редуцира шума на работещия двигател, уплътнява горивните камери, охлажда работните елементи и отвежда замърсяванията, които биват прихванати от масления филтър (той трябва да бъде подменян винаги заедно с маслото). Маслото трябва да бъде сменяно навреме, а освен това трябва да следим редовно за нивото му, което е от ключово значение за изправността и дълготрайността на двигателя.

Само маслото не е всичко. Задължително е работата на цялата смазочна система да бъде изправна.

От какво се състои моторното масло? По какво маслата се различават едно от друго?
Основната съставка на моторното масло (около 80%) е маслената база. Дълги години в автомобилната индустрия се използват минерални масла, в които маслената база е произведена от рафинирани петролни дестилати. След това настъпва времето на полусинтетичните масла, в които маслената база се състои от смес от петролни дестилати и продукти, получени в резултат на химически синтез. Най-съвременните продукти са синтетичните масла, чиято маслена база е изцяло резултат от химически синтез.

Освен маслената база до 6% от състава на моторното масло представляват регулатори на вискозитета. Визкозитетът е параметър, който определя поведението на моторното масло при дадена температура (има много малко общо с плътността) – благодарение на което маслото се запазва стабилно при ниска и при висока температура.

Останалите съставки на моторното масло са легиращи добавки. Тяхната задача е да неутрализират продуктите на изгарянето, да предпазват елементите на двигателя от корозия и да ограничават възникването на утайки по стените на цилиндрите. Освен това маслата съдържат съставки срещу образуване на пяна.

Какво моторно масло да изберем – Препоръките на производителите на автомобили.
Всеки производител на автомобили определя в инструкцията за употреба на колата спецификацията на моторното масло, както и изминатия пробег, при който трябва да се подмени маслото. Това е най-важният критерий при избора на моторно масло. Някои производители на коли препоръчват употребата на масла от конкретни марки, или масла със собственото им лого, продавани в оторизирания им сервиз. Производителите посочват също така и какво количество масло е необходимо за смяната. Спецификациите могат да бъдат общи (напр. 10W-40) или характерни само за даден производител на автомобили (напр. VW 500.00).
Примери:
  • Audi A4 (2004) 1.6 – 3.7l – спецификация VW 500.00 (съответствие SAE 5W-X/10W–X – може да се използва 5W-30, 10W-40 и 10W-50);
  • BMW 3 E92 (2007) 320i – 4.25l – спецификация BMW Longlife 04;
  • Citroen C5 II (2008) 1.8 – 4.25l – спецификация ACEA A3, SAE 5W-40;
  • Fiat Punto III (2003) 1.9 JTD – 4.3l – спецификация ACEA A3, SAE 10W-40;
  • Renault Megane II (2006) 1.6 – 4.85l – спецификация ACEA A1, A3, A5, SAE 0W-40;
Какво моторно масло да изберем ако не знаем спецификацията за нашият автомобил?
Честа практика в България да се купуват коли втора ръка, а това води до ситуацията, в която собственикът на автомобила не винаги разполага с инструкцията за употреба. Тук помощ отново могат да окажат търсачките за масла, намиращи се на страниците на големите производители (например търсачката на Mobil). В такава търсачка е достатъчно да посочите марка на автомобила, модел, година на производство, обем на двигателя и вид гориво. Търсачката ще ви информира за спецификацията на маслото за дадения автомобил, за необходимото количество масло и ще ви пропоръча определен продукт на конкретен производител. По този начин можете да проверите каква е спецификацията и на трансмисионното масло в скоростната кутия.
Пример:
  • – Имаме автомобил Citroen C4 с безинов двигател 1.4;
  • – Нямаме инструкция за употреба;
  • – Търсачката ни информира, че имаме нужда от 3.25l синтетично масло със спецификация 5W-40;

Какво моторно масло да изберем – Препоръките на другите потребители.

Интернет форумите и автоклубовете, обединяващи любители и ползватели на автомобили от дадена марка и даден модел, често са използвани от потребителите като източник на информация и обмяна на опит. Дали си струва човек да се доверява на мненията на другите потребители, които препоръчват напр. употребата на масло с определена спецификация или на определен производител?

Най-важният критерий при избора на моторно масло трябва винаги да бъде спецификацията, определена от производителя на автомобила и типа масло, определен от него (синтетично, полусинтетично). Можете да изберете произволно производител на маслото. Някои потребители твърдят, че маслото на дадена фирма е по-добро, защото например съдържа по-голямо количество легиращи добавки. Това може да е истина.

Трябва да се вземе предвид и това, че във времето на маркетинга от уста на уста много постове могат да имат за цел именно скрита рекламна дейност. Затова винаги трябва да се подхожда с голям резерв към похвалите в интернет, писани от потребители на интернет форумите.

Никой от тях няма да понесе отговорност за евентуална повреда на двигателя, възникнала вследствие на употреба на неправилното моторно масло.

Какво масло да изберем за бензинов двигател?
При двигатели над десет години най-често се използват полусинтетични масла. От своя страна модерните задвижващи системи (в това число и даунсайзинг) изискват употребата на синтетични масла с най-високо качество. Не се препоръчва употребата на минерални масла. Съвременните синтетични масла са устойчиви на високи температури и лесно се разнасят веднага след запалване на двигателя, което има значение при случай на турбодизел (всички двигатели, изработени съгласно принципите на даунсайзинг).

В случай на покупка на употребяван над 10-годишен автомобил, най-сигурното решение е да се използва полусинтетично масло.

Ако автомобилът разполага с газова уредба, трябва да се използва специално моторно масло за автомобили с LPG. Тези масла са по-скъпи, но в замяна на това осигуряват по-добра устойчивост на висока температура (уредбата LPG води до значително повишаване на температурата в горивната камера спрямо стандартното бензиново захранване) и добри смазочни свойства. Сред предложенията на производителите може да се намерят масла, предназначени за спортно каране и за експлоатация в екстремни зимни условия. Отделни производители рекламират своите продукти, като твърдят, че техните масла улесняват запалването, намаляват разхода на гориво и успешно премахват замърсяванията.

Какво масло да изберем за дизелов двигател?
По-голямата част от произвежданите в момента масла може да бъдат използвани както при бензинови, така и при дизелови двигатели от по-стар тип.

Но съвременните турбодизели изискват качествени синтетични масла, които съответстват на автомобили с такъв двигател. Сред предложенията на много производители може да се срещнат моторни масла, предназначени специално за по-нови коли с дизелов двигател – например за автомобили с помпа дюза, Common Rail инжектори и турбокомпресор.

Но много зависи от степента на сложност на системата за пречистване на изгорелите газове в даден автомобил. За колите, снабдени с филтри за твърди частици (DPF филтър), се произвеждат специални моторни масла, обозначени с Low Saps, т.нар. масла с ниски нива на пепел (символ C1, C2, C3, C4 в класификацията ACEA), предпазващи от ранно запушване на филтъра.

Какво масло да изберем за двигател с голям пробег?
При автомобилите със силно износени двигатели и голям изминат пробег, може да се употребяват масла от същия вид, който е употребяван до този момент (синтетично, полусинтетично), но с малко повишен вискозитет (например 10W-60 вместо популярния 10W-40). Това ще позволи да се намали разходът на моторно масло (чрез по-добро уплътняване на горивната камера), може да намалее и шумът, издаван от задвижващите елементи.

Вашият коментар

Добави коментар