Пропусни зареждане
Меню

0

0.00лв.

Engine oil change interval смяна на маслото период

Дълготрайността на двигателя зависи не само от качеството на материалите и технологията, използвана от производителя. Тя зависи също така, а може би дори основно, и от грижата, която осигурява шофьорът. Трудно може да се намери по-базова сервизна процедура от редовната смяна на маслото на двигателя. Днес ще се спрем специално на думата „редовно“. Така че колко често трябва да се сменя маслото и защо точно този период е оптимален? За всичко това ще разкажем днес.

Двигателят на леката кола представлява просто една система от метални елементи. По време на работа те се допират един до друг, като силата на триене е огромна. Това обаче е само първият от няколко агресивни фактора. Вторият и не по-малко важен фактор е отделяната топлина. От тази гледна точка ролята на моторното масло е ключова. Именно то създава смазващ филм за отделните метални елементи на мотора, то редуцира силата на триене, то отвежда прекомерната топлина, обира замърсяванията и предпазва от корозия. Освен това трябва да се помни, че маслото пази не само цилиндрите, валовете и веригите, но при съвременните автомобили предпазва и изключително скъпия за подмяна турбокомпресор.

Период на смяна на маслото – производителите имат своето мнение
В зависимост от конструкцията на двигателя смазочната система може да съдържа от 3 до дори 10 литра масло. Малолитражните мотори обикновено позволяват да се влеят 3 до 4 литра моторно масло. При осем цилиндровите V-образни системи по време на смяната на маслото може да се окаже, че необходимото количество е дори 10 литра. Колко ново масло да се влива в двигателя? Търсейки отговора на този въпрос, шофьорите със сигурност най-напред ще се обърнат към официалната спецификация на производителя. Автомобилните фирми обикновено посочват интервал на смяна на всеки 20 или дори 50 хиляди километра.

По-рядката необходимост от смяна на маслото със сигурност е добра новина за шофьора. Той в крайна сметка пести от експлоатационни разходи. Водачите обаче трябва да разберат, че спестяванията често са само привидни и могат да доведат до по-сериозни разходи в сервиза! При по-дълги интервали на смяна маслото става силно замърсено. В резултат на това то губи своите свойства и се променя в кафеникава течност. По този начин то не само не е в състояние да предпазва металните елементи на двигателя от триене и висока температура, но не защитава дори от корозия.

Затова трябва да се знае, че по-дългите периоди на смяна на маслото, посочени от производителя, за съжаление, не винаги са добро решение. Само след няколко години експлоатация те могат да се отразят не само на състоянието на турбокомпресора, но и на коляновия вал и/или буталата. Това означава ремонт на стойност до няколко хиляди лева. Такива случаи изобщо не са редки.

Спестяване? Но цената на маслото не е толкова висока.
Да се отхвърли догмата на удължените периоди между прегледите на маслото, налагана от производителите на автомобили, за щастие не струва много скъпо. Особено, в случай че шофьорът реши да извърши процедурата извън оторизирания сервиз. Тогава за автомобил от сегмент B или C смяната на маслото струва около 40 лева. Това, първо, не толкова голям разход. Второ, този разход ще удължи живота на двигателя и ще увеличи възможността за безаварийната му работа. А това е безценно!

Тогава колко често трябва да се сменя маслото в двигателя? Механиците препоръчват това да става средно на всеки 10–20 хиляди километра. Окончателният пробег между две смени зависи от няколко фактора, в това число честотата на употреба, начина на употреба и вида използвано масло. При спорадично използвани автомобили маслото трябва да се сменя на всеки 15 хиляди километра, евентуално на една година – зависи кое настъпи по-рано. Наистина, маслото не е било подложена на интензивно изхабяване, но от друга страна тя събира влагата, натрупваща се в двигателя. Разрежда се и с времето губи свойствата си.

Ако шофьорът използва много интензивно колата си или ако колата е снабдена с подсилен двигател, този интервал трябва да бъде допълнително съкратен. Оптималната смяна на маслото в такъв случай е добре да се случва дори на всеки 10 хиляди километра. Честото доливане на ново масло ще доведе до осигуряване на максимална защита на двигателя. В същото време той ще работи безаварийно наистина дълго.

Съвременни дизели? Тук ситуацията малко се усложнява…
Разбира се, може да се случи така, че шофьорът да трябва да смени маслото след изминаване едва на 5 хиляди километра. Все пак това е краен случай и се отнася най-вече за съвременните дизели. Защо се получава така?

Съвременните модели дизелови двигатели разполагат с филтри за твърди частици. Периодичното им изгаряне означава, че повече гориво стига до двигателя. То се смесва с двигателното масло. Дълготрайното действие на механизма води на първо място до разреждане на моторното масло с дизелово гориво, а това е убийствено за турбокомпресора. На второ място, вместо да се изразходва маслото по време на експлоатацията, неговото ниво значително се повишава. Това е поредното опасно явление. Надвишаването на максималното ниво на маслото в двигателя увеличава вероятността да се появи ефектът Dieseling. Маслото се засмуква от мотора, самозапалва се , оборотите се вдигат много и дори ваденето на контактния ключ не помага, което води до сериозни повреди на двигателя.

Едно е сигурно. Моторното масло е ключът към дълготрайността на мотора. Неговата редовна смяна е много важна. Особено когато разходите, възникващи от пропускането на смяна, с абсолютна сигурност ще надхвърлят няколко стотин лева, дори хиляди в някои случаи! Как най-добре да се определи интервалът на смяна? Преди всичко трябва не трябва да се доверявате само на определенията на производителя. Автомобилните производители често надценяват свойствата на съвременните масла. В края на краищата окончателните разходи ще са за сметка на собственика на автомобила. Така че кога е оптималният момент за смяна на маслото, за да се запази голямата дълготрайност на дизеловия двигател? Максималната граница на интервала не е препоръчително да надвишава 20 хиляди километра.

Вашият коментар

Добави коментар