Пропусни зареждане
Меню

0

0.00лв.

  • Начало
  • Най-нови
  • Разберете как работи климатичната система на вашият автомобил и как да се грижите за нея!

Air conditioning system климатичната система на автомобил

Към края на деветдесетте години климатикът в автомобилите все още е истински лукс. Дори при автомобилите от сегмент E за тази екстра трябва да се доплаща! Но през последните две десетилетия се променят не само времената, променят се и автомобилите. И в резултат на това наличието на климатик става абсолютно базово на пазара, превръща се в стандарт, често дори и при сегмент B. Фактът, че наличието на климатик става популярно решение, обаче не означава, че шофьорите успяват да осигурят правилната му експлоатация. Днес ще разкажем за това как да се грижите за климатичната система и за своето здраве!
През деветдесетте години климатикът изпълнява ролята на луксозна екстра. За нея могат да забравят шофьорите, които избират автомобили от по-популярните сегменти – B и C. Тази ситуация започва да се променя още на прага на новото хилядолетие. Тогава изискванията и очакванията на купувачите започват да растат. И пазарът трябва да реагира на тази тенденция. Постепенно такива екстри като въздушна възглавница, серво на волана, ABS или именно климатик, започват да присъстват в списъка със стандартното оборудване. И при това съвсем не само в луксозните сегменти. Днес често при градските коли наличието на климатична система не изисква никакво доплащане.

Автомобилната климатична система – устройство
Основен принцип на действие на климатика в автомобила е затворената система. В нея циркулира охлаждащ агент. През деветдесетте години на пазара преобладава агент с означение R134a. В края на XX век обаче учените установяват, че той е изключително вреден за атмосферата. Затова проекологичните власти на Европейския съюз решават да предприемат съответните действия. С директива е забранена употребата на вредното съединение и на негово място на пазара е въведено ново вещество с означение R1234yf. За гранична дата за осъществяване на прехода към благоприятен за околната среда фактор е определена 2009 година, като в последствие преходният период е удължен до 2017 година. Когато включите климатика на колата, газът попада в компресора. Там неговото налягане и температура се увеличават. Като става дума за компресора, тук е моментът да споменем още нещо. За да работи правилно, той трябва да бъде смазван подходящо. А това се осигурява от специално масло, добавяно към охлаждащия агент по време на допълването му до подходящото количество. След като премине през компресора, газът попада в кондензатора – той донякъде прилича на по-малка версия на радиатора. Тук се отнема топлината от охлаждащия агент и той се променя от газ в течност. Трета точка от процеса е изсушителят, в който от веществото се отнемат влагата и замърсяванията. Заедно с изсушителя в един корпус, често е монтиран и разширителният вентил. Там налягането в системата се понижава значително, което не само силно намалява температурата на веществото, но и го довежда до състояние на газ и течност. Последна точка от движението на охлаждащия агент е изпарителят. В него се осъществява отнемането на топлината от купето и охлаждането на въздуха, попадащ след това във въздуховодите. И това е финалната точка на процеса, като едновременно с това от нея всичко започва отначало. През специален тръбопровод газът постъпва от изпарителя отново в компресора.

Как да се грижим за климатичната система на автомобила. Най-често срещани повреди на климатичната система на автомобила.
За повреда в автомобилния охладител сигнализират няколко симптома. Основно това е ситуацията, в която при включване на климатика в купето не навлиза достатъчно количество студен въздух. Какво може да означава това? Може да значи, че охлаждащият агент в системата е свършил, възможно е и в резултат на нарушаване на херметичността охлаждащият газ да се е изпарил в атмосферата, а може и някой от елементите на системата да е повреден. Шофьорът трябва да обръща внимание също така на всички странни звуци, които идват изпод капака и които се появяват след включване на климатика, например евентуално колебание в оборотите, настъпващо веднага след пускане на компресора.

Причината климатикът в колата да не охлажда, може да бъде в резултат на няколко вида повреди. Един от най-често срещаните проблеми е нарушаването на херметичността на системата. Това може да се дължи например на повреден маркуч. В резултат на прекъсване на системата, охлаждащият агент изтича от вътрешността ѝ директно към атмосферата. Заедно с него се губи и маслото, което служи за смазване на компресора по време на работа на климатичната система. Ако шофьорът не обърне внимание навреме на тези нарушавания на херметичността, може да се стигне до повреда на компресора преди преглед от механик. И тогава необходимостта от подмяната му значително ще увеличи разхода за посещението в сервиза. Цената, дори е възможно да надвиши 1000 лева. Това е толкова висока сума, че при по-стар автомобил може да се окаже, че подобен ремонт би бил прекалено скъп.

Механиците проверяват херметичността на климатичната система по няколко начина. При по-модерните тестери по време на работа на системата датчици измерват концентрацията на газовете, които евентуално могат да излязат от маркучите в зоната на разхерметизиране. Прилагат се и тестери, които проверяват, дали в системата е постигано необходимото налягане, маркучите на климатика могат да бъдат облени с пенлива субстанция, евентуално в системата може да се вкара контрастно вещество. След като източникът на евентуален теч на охлаждащо вещество бъде установен, трябва възможно най-бързо да бъде възложен ремонтът на климатика.

Повредена климатична система – как се получава нарушаване на херметичността.
В повечето случаи нарушаването на херметичността на климатичната система възниква по причини, независещи от шофьора. Може да се повредят елементите на климатика на колата в резултат на пътен инцидент. Това е доста лош сценарий за шофьора. Това може да означава не само изтичане на охлаждащ агент, но и повреда на основни механизми и да води до изключително скъп ремонт.

Повреденият климатик на колата може да бъде в резултат и на повреда на кондензатора. Влияние върху това имат най-вече инженерите, проектирали системата. Кондензаторът е монтиран отпред на превозното средство, точно пред радиатора. По този начин е изложен на въздействието на прах, на посипваната по пътищата сол или на удари от камъни. Камъните могат да повредят механично някое от ребрата, докато останалите фактори преди всичко увеличават възможността от възникване на корозия. Резултатът във всеки случай е теч на охлаждащ агент, повреда в работата на климатика и необходимост от подмяна на елемента.

Поредно проблемно място е вентилаторът на кондензатора. В зависимост от системата, избрана от производителя, той може да бъде самостоятелен или общ за кондензатора и за радиатора за охлаждане на двигателя (например Audi A4 B6 1.8T, VW Golf IV 1.9 TDI). Повредата на вентилатора води до спад на ефективността на работа на климатичната система и рано или късно ще направи необходимо посещението в сервиз. Горната граница на цената им може да достигне доста висока сума. Последната причина за повреда може да бъде електрониката. Може да се окаже, че за неизправността на климатичната система е виновен дори само един повреден датчик. Например датчика за налягане в климатичната система, но може и да е някой от температурните датчици, монтирани в купето.

Не забравяйте редовно да обслужвате климатичната система на своя автомобил!

Климатикът в колата, разбира се, увеличава комфорта при шофиране. Шофьорите, които се възползват от него често, трябва да са наясно, че очевидните ползи водят след себе си и задължения. Занемарената климатична система на първо място става особено податлива на повреди. А разходът за отстраняването им може да достигне до доста висока сума. На второ място, може да има влияние върху здравето на пътниците. Сериозните болести, причинени от плесента, събираща се във въздуховодите, са достатъчна причина да не се пести от редовна профилактика!

Вашият коментар

Добави коментар