Пропусни зареждане
Меню

0

0.00лв.

  • Начало
  • Най-нови
  • 5 сигнала, които сочат, че автомобилът ви изисква смяна на спирачната течност

Check & change break fluid смяна на спирачната течност

Спирачната течност спада към най-важните експлоатационни течности, използвани в автомобила. Нивото и качеството ѝ имат директно влияние върху безопасността на движение. За съжаление, много шофьори забравят за това. В тази статия представяме пет сигнала, които сочат, че течността трябва да бъде сменена възможно най-скоро. Също така ще проверим колко струва смяната на спирачната течност и къде е добре да се извърши тази услуга.

В началото ви представяме няколко основни факта, които ще ви позволят да разберете защо съответното ниво и качество на спирачната течност имат такова голямо влияние върху безопасността на движение. Спирачната течност, използвана в хидравличната спирачна система на лекия автомобил, достига налягане от 3.6 до 10MPa (в зависимост от типа автомобил и вида на системата), което се създава от спирачната помпа и системата за подпомагане на спирането, директно върху работните елементи.

При типичната, най-популярна в момента дискова спирачна система, т.е. такава, при която работните елементи са спирачните дискове и спирачните накладки, течността оказва натиск върху буталата, монтирани в спирачните апарати. Това, от своя страна, позволява работната повърхност на накладките да се допре до работната повърхност на спирачните дискове. Колкото по-голямо е налягането в спирачната течност, създавано от помпата и системата за подпомагане на спирането, толкова по-голям е натискът на течността върху буталата и съответно силата на спиране е по-голяма.

Защо трябва да проверяваме спирачната течност?
Намаляването на количеството течност в системата, причинено от теч или спукан спирачен маркуч, намалява или води до пълна загуба на възможността за спиране на автомобила (т. нар. мек педал на спирачката). Затова постоянният контрол на нивото е толкова важен (контейнерът се намира под капака, нивото на течността трябва да е между min и max), също така е важна проверката за течове от гъвкавите спирачни маркучи.

С времето спирачната течност губи своите свойства – старее и абсорбира вода. Една от основните характеристики на изправната спирачна течност е високата температура на кипене, достигаща 230-260 градуса по Целзий. Спирачните течности на базата на гликол са хигроскопични. Това означава, че поемат вода от околната среда, напр. влага от въздуха. Водата, примесена с течността, намалява температурата на кипене и съответно намалява успешната работа на течността. Може да се случи така, че такава износена течност да заври по време на спиране. Тогава в спирачната система ще се появят мехурчета газ. На практика това означава, че дори да натиснем педала докрай, превозното средство няма да спре

Спирачната течност има и антикорозионно действие, което също отслабва с времето. Загубата на антикорозионните свойства води до ръждясване на буталата в спирачните апарати, както и на други важни части по системата. Единственото решение спирачната система да не „хваща“ ръжда и да е изправна е редовната смяна на течността. В спирачната течност попада вода през гумените (гъвкави) накрайници на спирачните маркучи (при гумите). Течност със съдържание на вода до 1% все още има много добри свойства, температурата ѝ на кипене надхвърля 185℃ (съвременните течности в момента издържат дори до 230℃). Съдържание на вода до 2% намалява температурата на кипене на течността с около 20℃, което значително намалява свойствата на спиране. Съдържание на вода над 3% от обема на течността изисква незабавна подмяна. След отваряне на опаковка със спирачна течност, тя трябва веднага да бъде сипана в системата. Ако опаковката остане отворена по-продължително време– трябва да бъде изхвърлена.

Качеството на спирачната течност може лесно да бъде проверено с помощта на електронен тестер, чиито краища се потапят в контейнера. Няма възможност да се оцени правилната работа на спирачната течност без специализирано оборудване, тъй като в домашни условия не сме в състояние да проверим параметрите ѝ. Но проверката на тази течност за професионален сервиз, оборудван със съответния тестер, отнема минутка.

Как да сменим спирачната течност?
Първото нещо, което трябва да се направи, е да се провери какъв вид спирачна течност е препоръчвана от производителя (DOT3, DOT4, много фирми имат допълнителни спецификации, характерни за определени марки автомобили), както и какво количество е необходимо (например 1л.).

Спирачната течност не трябва да е стара. Не трябва да е на повече от няколко години. Опаковката трябва да е херметически затворена – не само с капачка, но и с допълнителна алуминиева или друга защита. Не трябва да се смесват различни течности.

Няма проблем сами да си купим спирачната течност. Но смяната на спирачната течност трябва да бъде извършена в сервиз. Защо? Защото цялата система трябва да бъде обезвъздушена, което ще има непосредствено влияние върху успешното спиране. По време на смяната на течността трябва да се свалят всички колела. Това става без проблем, когато автомобилът е повдигнат с хидравличен подемник в сервиза, не е правилно да бъде извършено в собствения гараж. Освен това по време на смяната механиците проверяват уплътненията на системата, състоянието на твърдите и еластичните спирачни маркучи, също и дисковете, накладките и спирачните барабани.

При модерните автомобили с усъвършенствани спирачни системи, както и при много автомобили клас премиум, по време на смяната на спирачната течност е задължително автомобилът да е свързан с диагностициращ компютър със съответния софтуер. В повечето случаи това не става с помощта на евтин тестер. Наливането на по-голямо количество спирачна течност в превозни средства, снабдени с електронна система за стабилност (ESP), се отчита като авария в спирачната система. Системата не позволява на колата да се движи.

Разходи по смяна на спирачната течност
Цената за такава услуга варира, в зависимост от типа автомобил, количеството течност и това дали се извършва само смяна или се извършват допълнителни обслужващи/ремонтни дейности.

Колко струва спирачната течност? От около 4 лева за литър в случай на най-евтините, до над 40 лева за литър в случай на най-добрите маркови продукти. Средно – около 13 лева за литър.

Сега да видим в какви ситуации спирачната течност изисква възможно най-бърза подмяна.

5 сигнала, които сочат че е необходима възможно най-спешна смяна на спирачната течност

1. Трудно спиране, независимо от наличието на съответното количество течност в системата. Все по-трудно спиране при увеличаване на изминатото разстояние (колкото по-нагрети са спирачките, толкова по-трудно се спира). Най-вероятно причината за проблема е абсорбирана вода от течността (съдържа над 3% вода), което критично намалява точката на кипене. Трябва да помним, че причина за трудното спиране може да бъде и проблем предизвикан от спирачната помпа.

2. Корозия на спирачната система, проявяваща се при спирачните апарати, при монтираните към тях бутала, често атакуваща и спирачната помпа. Това е знак, че течността има високо съдържание на вода и е загубила своите антикорозионни свойства. В такива ситуации често се стига до блокиране на ръждясалите бутала в спирачните апарати, които не могат да се върнат на правилната позиция след спиране. Това води не само до унищожаване на апаратите, но и до бързо и неравномерно износване на накладките и дисковете, увеличен разход на гориво и придърпване на една страна по време на спиране. Спирачната течност няма нищо общо с корозията по спирачните дискове.

3. Изтичане на срока на годност на спирачната течност. Течността трябва да се сменя на всеки две години. Трябва да се подмени веднага след закупуване на кола втора употреба.

4. Подмяна на елементите на спирачната система, като спирачна помпа, спирачни апарати, спирачни маркучи (гъвкавите накрайници на спирачните маркучи). След техния монтаж винаги се използва нова спирачна течност.

5. Видимо замърсяване на контейнера за спирачна течност, доливане по погрешка на друга течност в контейнера, спукан контейнер, установяване по време на измерване, че течността съдържа над 3% вода в състава си.

Струва си да обвържете смяната на течността с периодичната смяна на експлоатационните елементи на системата. Например, да сменяте течността, винаги когато монтирате нови накладки или нови спирачни дискове и накладки.

Да обобщим – шофьорът трябва да помни:
  • да сменя спирачната течност на всеки две години (или на всеки 60 хиляди километра пробег, ако колата е интензивно използвана, този пробег се постига за период, по-кратък от две години);
  • да избира течността съгласно препоръките на производителя на автомобила;
  • да използва само течност, която е херметически затворена и не е по-стара от няколко години;
  • да извършва смяна на течността в сервиз, като я съчетава с проверка на изправността на другите елементи (например проверка на дебелината на дисковете и накладките);
  • да следи нивото на течността;
Тези действия увеличават безопасността на движение и предпазват елементите на системата от предсрочно износване.

Вашият коментар

Добави коментар